Gerust bouwen met CLT ?
Wat is CLT "Cross Laminated Timber" of kruislaagshout ?
CLT is de afkorting van Cross Laminated Timber of Kruislaaghout: dit zijn meerlaagse, kruislings verlijmde houten panelen opgebouwd uit éénlaagse platen van massief hout samengesteld uit Vurenhout (Picea abies), meestal afkomstig uit PEFC-beheerde bossen in Oostenrijk of Duitsland. Deze ambitieuse en duurzame bouwmethode gebruiken we om op een doordachte, efficiënte, en niet te vergeten kostenbesparende manier jouw droomwoning op te realiseren.
Waarom kiezen we resoluut voor CLT?
Wij geloven in en staan achter de principes van deze houtbouwmethode. We beheersen de kennis om met deze ambitieuze bouwmethode uitdagende architectuur te creëren. Bouwen met CLT is inmiddels al niet meer enkel voor de pioniers. Het bouwsysteem wordt al erg lang en veelboudig toegepast in Oost en Noord Europese landen. Maar ook in België heeft het zich inmiddels al veelvuldig bewezen.




Foto's F.Verbruggen 2021
MILIEUBEWUST BOUWEN
Hernieuwbaar en ecologische bouwmateriaal
Opslag van CO²
Hout is per definitie een milieuvriendelijk bouwmateriaal. De exploitatie, transformatie en aanwending van hout verslindt minder energie dan die van andere traditionele structuurmaterialen in de bouw.
Van alle materialen die gebruikt worden in de bouw is enkel hout een hernieuwbaar materiaal en dit wanneer het op een duurzame manier gebruikt wordt. Het gebruik van hout in de massieve muren zorgt er eveneens voor dat de CO2 in het hout geïsoleerd wordt, waardoor de energetische impact, die nodig is om de materialen te produceren klein is.
Het hout voor CLT is FSC of PEFC gecertificeerd en is afkomstig uit beheerde bossen in Oostenrijk en Zweden, landen die zich al eeuwenlang toeleggen op duurzaam bosbeheer. In deze bossen wordt elk jaar meer aangeplant dan gerooid. Hetgeen bijdraagt tot een duurzaam bosbeheer en een CO2 neutrale productie. Een PEFC certificaat toont aan dat CLT volgens de hoogste ecologische standaarden wordt geproduceerd.
Bovendien is CLT een lichte bouwmethode. Minder zwaar om te transporteren, minder zwaar om te hijsen en bijgevolg dus ook minder stikstofuitstoot.

i.o.v. VIVA Architecture foto: Koen Broos constructie: ARWO bouw

i.o.v. VIVA Architecture foto: Koen Broos constructie: ARWO bouw

i.o.v. VIVA Architecture foto: Koen Broos constructie: ARWO bouw
Foto's Koen Broos 2020
MONTAGETIJD
Snelle en droge montage en dus korte bouwtijd
Lage foutkost door prefabricatie
Eenvoudige montage met weinig stof en lawaai
De bouwtijd van een CLT gebouw is veel sneller in vergelijking met traditionele bouwtechnieken. Tijdens de prefabricatie van de CLT panelen is millimeterwerk dankzij de CNC- gestuurde machines mogelijk om de hoge kwaliteit te garanderen. De ramen kunnen op deze manier al samen met de wanden besteld worden, waardoor men een enorme tijdsbesparing creëert.
Dankzij eenvoudige assemblage kan de ruwbouw op enkele dagen opgesteld worden. Deze prefab manier van bouwen heeft ook geen droogtijd nodig. Bij muren, vloeren en dak, verloopt de constructie volledig droog. Door te werken met droog en vooraf tot op de mm verzaagd materiaal kunnen de tweede bouwfase (isolatie) en de afwerking elkaar in recordtijd opvolgen.
Omdat de ruwbouw reeds in enkele dagen opgesteld kan worden, zal u ook minder hinder veroorzaken voor uw buren of omgeving.

i.o.v. VIVA Architecture constructie: ARWO bouw

i.o.v. VIVA Architecture constructie: ARWO bouw

foto: Isabelle Verbruggen constructie: ARWO bouw

i.o.v. VIVA Architecture constructie: ARWO bouw
Foto's I.Verbruggen 2021
ONTWERPVRIJHEID EN PRECISIE
Hoge vormvastheid en dimensionale accuraatheid
Dragende bouwpanelen
Kruislaagshout draagt in 2 richtingen waardoor overspanningen op een logische manier opgelost kunnen worden. Deze stijfheid in beide richtingen, de prefabricage en de droogconstructie zorgen ervoor dat de constructie onmiddellijk bestand is tegen alle belastingen: er doen zich géén verzakkingen of vervormingen voor.
Lichte fundering en/of hoger bouwen
Overigens is bouwen met CLT veel lichter en kent het een hoger draagvermogen dan beton of staal. Daarom wordt CLT als kwalitatief hoogwaardig constructiemateriaal steeds populairder voor de bouw van hogere constructies zoals appartementen, industriële en commerciële gebouwen.
Ook voor het ophogen van bestaande gebouwen, die normaal ingeperkt worden door het beperkte dragende vermogen van de bestaande fundering of constructie, zijn er dankzij de lichte CLT-constructie veel meer mogelijkheden dan met traditionele constructiematerialen.

Architect: VIA architectuur project: Herk de stad constructie: caelsenpartners + CLT'S

Architect: VIA architectuur project: Herk de stad constructie: caelsenpartners + CLT'S

Architect: VIA architectuur project: Herk de stad constructie: caelsenpartners + CLT'S
Foto's I.Verbruggen 2021
AANGEPAST ENERGIECONCEPT OP MAAT VAN HET GEBOUW
LUCHTDICHT BOUWEN
Passieve huisontwerpen en -technieken besparen u heel wat energie. Het bouwen van energiezuinige woningen betaalt zich terug door mooie subsidies en een gevoelig lage energiefactuur.
CLT-panden bieden een uitstekende luchtdichtheid.
Die luchtdichtheid bereiken we door het verwijderen van de defecten in de houtknopen, door het verbinden van de latten met een hechtmiddel op één oppervlak en door de laagstructuur waarbij opeenvolgende lagen 90° worden geroteerd.


Foto's I.Verbruggen 2021
VEILIG BOUWEN
Betrouwbaar materiaal bij brand en aardbevingen
Brandweerstand wordt gedefinieerd als de tijd dat een bouwelement tijdens een volontwikkelde brand zijn dragende en/of scheidende functie blijft behouden. Hout en dus ook CLT zijn op dit vlak gelukkig erg voorspelbaar en bijgevolg zeer betrouwbaar bij brand. In geval van brand ontstaat een beschermende koollaag rondom de resterende en functionerende doorsnede. Met behulp van deze “charring” kunnen CLT-wanden en -gewelven dus zonder probleem voldoen aan eisen gaande van REI 30 tot REI 120 beschreven in EN13501-2.
Houten gebouwen zijn zeer resistent tegen aardschokken. Hun vermogen om trillingen en kleine vervormingen te absorberen in uitzonderlijke omstandigheden van seismische aard laat toe om de bewegingen van het terrein te volgen en een schok te absorberen zonder in te storten.

Architect: VIA architectuur project: Schilde foto: Selma Gurbuz constructie : vanhout pro

Architect: VIA architectuur project: Schilde foto: Selma Gurbuz constructie : vanhout pro


Architect: VIA architectuur project: Schilde foto: Selma Gurbuz constructie : vanhout pro